DIY Brandnetelgier

DIY
voedende brandnetelgier

< NAAR OVERZICHT

ga aan de slag met geneeskrachtige planten

en maak zelf voedende brandnetelgier.

Brandnetelgier is een natuurlijke voedingsbron voor planten én een bestrijdingsmiddel tegen luizen, schimmels en ongenode gasten.


Je kunt er vast veel info over vinden. Ik vertel je hier waar ik het voor gebruikt heb afgelopen jaren en hoe je het heel simpel zelf maakt.


Je maakt het in het voorjaar, zodra de Brandnetels krachtiger (hoger, donkerder, steviger) worden. Maar wel voordat ze bloemen (en dus zaad) gaan produceren. Want dan verspreid je de zaden in je tuin.


Je knipt hiervan de jonge toppen (die verteren sneller dan de taaie oude bladeren onderin). En deze knip je klein in een (kunststof) emmer. Je hebt voor 10 liter zo ongeveer een kilo nodig (1 op 10 dus). Afhankelijk van de tuin en planten die er wonen maak je meer of minder. Als het klaar is gebruik je 1 liter op 10 liter water, dus een grote gieter vol. Dat is in onze tuin snel op, dus ik maak wel zo'n 20 liter. Je kunt het de hele zomer door gebruiken. En wekelijks aan je planten geven als je wilt.


Maar eerst in de emmer. Het is de bedoeling dat het gaat gisten. Daarom doe ik er zelf suiker bij. Ook omdat de alcohol die daardoor ontstaat niet echt gewaardeerd wordt door de beestjes. Op 10 liter ongeveer een halve kilo suiker. Maar zonder suiker kan het ook. Het gisten zorgt voor belletjes en als je er een deksel op hebt moet je die misschien even wat los erop leggen of een andere emmer er op de kop op zetten. Een deksel gaat bol staan, maar ik heb nog niet meegemaakt dat ie eraf springt. Roer iedere dag even goed door de emmer.

En ik doe er ook een schepje (handvol) lavameel of ander gesteentemeel bij. Dit maakt het rijker aan mineralen en het gaat wat minder stinken. Want dat doet het hoor...


Na twee tot vier weken roeren is het gistingsproces klaar en kun je het gaan afzeven en bewaren in flessen.


Je gebruikt 1 liter gier op 10 liter water wat je op de grond rondom je planten kunt gieten of met een sprenkel-ding op de bladeren kunt sproeien.


Uien en peulvruchten zijn er niet zo dol op. Maar tomaten, koolsoorten, prei, fruit- en bessenstruiken vinden het fijn voor de groei. Het voorkomt schimmels en ziekte omdat het de weerstand van de planten verhoogd.  
En vorig jaar verdween de coloradokever sneller dan dat ie gekomen was toen ik de aardappelplantjes besprenkelde. Luizen krijgen er ook vleugeltjes van want die zijn snel gevlogen. Dus ook de roos en andere vaste planten geef ik een lekkere douche (blehhhh, moet er niet aan denken...).


Veel plezier met maken en als je er nog vragen over hebt dan hoor ik dat graag!

Cindy


Lijst van diensten

Share by: